Truskawki w szampanie

0 (0 ocen)

Prosty a zarazem wykwintny deser z truskawek i wina musującego to świetna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, noc Sylwestrową czy Walentynki. Smak lekko kwaskowych truskawek i aromatycznej skórki cytrynowej został przełamany słodką bitą śmietaną.

Składniki:

  • (na dwa desery)
    200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego
    2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody)
    200-300 g truskawek
    skórka cytrynowa
    bita śmietana

Truskawki w szampanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypać do małego pojemnika zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić.
    Odmierzyć szampana. 1 łyżkę szampana wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać kolejną łyżkę szampana i dobrze rozprowadzić. Tak przygotowaną żelatynę wymieszać z resztą szampana.
    Truskawki przełożyć do pucharków. Posypać startą skórką z cytryny. Zalać galaretką, odstawić do stężenia. Serwować z rozetką bitej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy