Truskawki w słoiku na zimę

4.48 (155 ocen)

  • 20 min

Pyszne przetwory z truskawek

  • 20 min

Składniki:

  • ok. 2 kg truskawek
    ok.1 litr wody
    ok. 50 dag cukur
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Truskawki w słoiku na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszelkie proporcje składników są podane w przybliżeniu, ilość słodkiej zalewy jest zależna od wielkości składników i tego, jak bardzo uciśniemy w nich truskawki ( i mniej truskawek na 1 słoik tym wiecej zalewy), ważne jednak aby zachować wartoświ wody i cukru 2:1. Umyte truskawki układamy ścisle do słoików (w trakcie pasteryzacji znacznie 'skrótną'). Wodę gotujemy z cukrem, a następnie ciepłą wlewamy do słików - dokładnie zakręcamy. Sloiki pasteryzujemy ok 10 minut i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować