Truskawki w lodowej misie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zwykle jest tak, że całkiem zwyczajna potrawa zyskuje na atrakcyjności, jeśli jest efektownie podana... Proponuję "zwykłe" truskawki w lodowo-truskawkowej misie...

  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki w lodowej misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lodowa misa 1. Potrzebujemy dwie miski - większą i mniejszą, najlepiej szklane lub plastkiowe tak, ważne, aby były przezroczyste.
    Na dno większej miski wlewamy ok 0,5 cm wody i zamrażamy.
    Następnie na zamrożonym dnie ustawiamy mniejszą miskę, którą możemy przumocować do większej za pomocą taśmy klejącej.
    Pomiędzy miski wkładamy pierwszą warstwę pokrojonych w plasterki truskawek i zalewamy taką ilością wody, aby pokryła truskawki. Wstawiamy do zamrożenia.
  • lodowa misa 2. Czynności powtarzamy do momentu, kiedy nie będzie już miejsca na kolejną warstwę truskawek.
    Zamrożone miski wstawiamy do większego naczynia z letnią wodą i delikatnie poruszamy większą miską, aby lód się "obluzował", wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy ostrożnie większą miskę.
    Do mniejszej miski wlewamy letnią wodę i robimy podobnie, po czym ją wyjmujemy.
  • lodowa misa 3. Gotową misę lodową stawiamy na szklanym talerzyku i napełniamy truskawkami.
    Kiedy misa zacznie się nieco roztapiać można ją ponownie wstawić do zamrożenia, a nawet uzupełnić wodą, wkładając ją w miski, w których była przygotowywana.
    Zamioast truskawek można użyć innych owoców, warzyw, a nawet ziół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować