Zwykle jest tak, że całkiem zwyczajna potrawa zyskuje na atrakcyjności, jeśli jest efektownie podana... Proponuję "zwykłe" truskawki w lodowo-truskawkowej misie...
Truskawki w lodowej misie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebujemy dwie miski - większą i mniejszą, najlepiej szklane lub plastkiowe tak, ważne, aby były przezroczyste.
Na dno większej miski wlewamy ok 0,5 cm wody i zamrażamy.
Następnie na zamrożonym dnie ustawiamy mniejszą miskę, którą możemy przumocować do większej za pomocą taśmy klejącej.
Pomiędzy miski wkładamy pierwszą warstwę pokrojonych w plasterki truskawek i zalewamy taką ilością wody, aby pokryła truskawki. Wstawiamy do zamrożenia.
2.Czynności powtarzamy do momentu, kiedy nie będzie już miejsca na kolejną warstwę truskawek.
Zamrożone miski wstawiamy do większego naczynia z letnią wodą i delikatnie poruszamy większą miską, aby lód się "obluzował", wyjmujemy z naczynia i zdejmujemy ostrożnie większą miskę.
Do mniejszej miski wlewamy letnią wodę i robimy podobnie, po czym ją wyjmujemy.
3.Gotową misę lodową stawiamy na szklanym talerzyku i napełniamy truskawkami.
Kiedy misa zacznie się nieco roztapiać można ją ponownie wstawić do zamrożenia, a nawet uzupełnić wodą, wkładając ją w miski, w których była przygotowywana.
Zamioast truskawek można użyć innych owoców, warzyw, a nawet ziół.
Komentarze