Owocowy i słodki deser dla dzieci, nie wymagający wielu składników. Wystarczą truskawki i czekolada :) Posypka cukrowa nie jest konieczna, ale ładnie wygląda i przy okazji moi synowie mieli trochę zabawy przy dekorowaniu.
Składniki:
ok 500 g świeżych truskawek
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
kolorowe posypki cukrowe
Truskawki w czekoladzie dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki, najlepiej duże i ładne umyć razem z szypułkami i osuszyć na ręczniku papierowym. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, czyli ustawiając naczynie z czekoladą nad gotującą się wodą. W trakcie rozpuszczania, czekolady wymieszać.
W truskawki wbić patyczki od strony szypułek i trzymając jednocześnie za patyczek i szypułkę maczać w czekoladzie. Truskawki wkładałam do malutkich słoiczków, aby zapewnić im stabilność i tak żeby się nie dotykały. Można dekorować, sypiąc na jeszcze niezastygniętą czekoladę dekoracje cukrowe.
Patyczki w zasadzie służyły tylko do podtrzymania truskawki, żeby czekolada dobrze je pokryła i można było dekorować. Po zastygnięciu, dzieci i tak ściągały truskawki z patyczków i trzymały za szypułki. Smacznego :)
Komentarze