Truskawki w czekoladzie dla dzieci

0 (0 ocen)

Owocowy i słodki deser dla dzieci, nie wymagający wielu składników. Wystarczą truskawki i czekolada :) Posypka cukrowa nie jest konieczna, ale ładnie wygląda i przy okazji moi synowie mieli trochę zabawy przy dekorowaniu.

Składniki:

  • ok 500 g świeżych truskawek
    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    kolorowe posypki cukrowe

Truskawki w czekoladzie dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki, najlepiej duże i ładne umyć razem z szypułkami i osuszyć na ręczniku papierowym. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, czyli ustawiając naczynie z czekoladą nad gotującą się wodą. W trakcie rozpuszczania, czekolady wymieszać.
    W truskawki wbić patyczki od strony szypułek i trzymając jednocześnie za patyczek i szypułkę maczać w czekoladzie. Truskawki wkładałam do malutkich słoiczków, aby zapewnić im stabilność i tak żeby się nie dotykały. Można dekorować, sypiąc na jeszcze niezastygniętą czekoladę dekoracje cukrowe.
    Patyczki w zasadzie służyły tylko do podtrzymania truskawki, żeby czekolada dobrze je pokryła i można było dekorować. Po zastygnięciu, dzieci i tak ściągały truskawki z patyczków i trzymały za szypułki. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy