Truskawki w cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne na śniadanie lub na deser!Pełne słodyczy,aromatu i rewelacyjnego smaku!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże z szypułkami/duże: 12 sztuk
    - mąka pszenna: 6 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmietana 18 %: 2 łyżki
    - cukier kryształ: 3 łyżki
    - cukier puder /do posypania: 4 łyżeczki
    - czekolada/kostki: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - masło do smażenia: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto do truskawek 1. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem na pianę.Mąkę przesiać,dodać szczyptę soli,śmietanę,wlać jajka - połączyć wszystkie składniki,by powstało jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietanki.
  • Truskawki w cieście 2. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć,by ciasto trzymało się - trzymając za szypułkę,zanurzać po jednej truskawce w ciasto,delikatnie obracając,by równomiernie pokryło polowe owocu i wykładać na rozgrzane masło - smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor,wykładać na papierowe ręczniki,by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Talerze ozdobić topioną czekoladą według uznania,wykładać po cztery truskawki i oprószyć cukrem pudrem.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować