Truskawkowe z podwójnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiać suche składniki, dodać do masy jajecznej i delikatnie mieszać do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić wzdłuż na pół.
750 ml mleka przelac do rondelka i postawić na palnik wraz z cukrem. W pozostałym rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, zagotowujemy i ściągamy z palnika. Budyń przykrywamy folią, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń, krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy.
W rancie układamy pierwszy blat biszkoptowy, nasączamy go połową ponczu. Ciasto smarujemy ciemnym kremem, kładziemy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy pozostałym ponczem i nakładamy jasny krem. Na kremie układamy truskawki.
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach wody, gdy zaczną mocno tężeć to wylewamy je na ciasto. Ciacho wstawiamy do lodówki.
Komentarze