Mega czekoladowa tarta z bakaliami bez pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje.
2 godz.
Składniki:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*50 g gorzkiej czekolady
*1 łyżeczka ciemnego kakao
*1 łyżka cukru pudru trzcinowego
*70 g masła
Masa truflowa:
*100 g mlecznej czekolady
*100 g gorzkiej czekolady
*3 jajka
*1 łyżka rumu
*2 łyżki cukru pudru trzcinowego
*100 g mieszanki bakaliowej studenckiej
*50 g białej czekolady
Truflowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Herbatniki maślane pokruszyć drobniutko w woreczku foliowym ,masło rozpuścić w mikrofali,
Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z ciasteczkami oraz masłem, do masy wsypać kakao i cukier puder, wyrobić dokładnie łyżką.
Wylepić dno silikonowej formy o średnicy 20 cm do tarty i włożyć do lodówki.
2.Masa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cienkim strumieniem wlać rum i dodać żółtka , wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, zmiksować , wlać masę czekoladową z żółtkami i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasteczkowy spód posypać bakaliami. Wstawić na całą noc do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej polać truflową tartę przed podaniem.
Komentarze