Trufle w wafelkowej otoczce

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Domowe trufle z białą czekoladą, mascarpone i orzechami. Zamiast w kakao obtoczyłam trufle w zmiksowanym wafelku.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
    100 g mascarpone
    50 g orzeszków ziemnych kruszonych
    1 czekoladowy wafelek (50G)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trufle w wafelkowej otoczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafelek dzień wcześniej włozyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać jak mielone orzechy).jeśli nie schłodzimy wafelka w lodówce to po rozdrobnieniu nie będzie sypki.
    Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić je w misce, najlepiej metalowej. W garnku zagotować szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę.Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać.
    Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła. Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku. Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować