Trufle w wafelkowej otoczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafelek dzień wcześniej włozyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać jak mielone orzechy).jeśli nie schłodzimy wafelka w lodówce to po rozdrobnieniu nie będzie sypki.
Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić je w misce, najlepiej metalowej. W garnku zagotować szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę.Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać.
Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła. Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku. Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą noc.
Komentarze