Trufle rumowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to deser dla zapracowanych.Wykonuje się go bez pieczenia i co najważniejsze bardzo szybko!!

  • 20 min

Składniki:

  • 125g czekolady deserowej
    grudka masła
    2 łyżki stołowe rumu
    50 g wiórków kokosowych
    100g pokruszonych herbatników
    6 łyżek stołowych cukru pudru
    2 łyżki stołowe kakao

Trufle rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Trufle rumowe 1. 1/Połam czekoladę na kawałki,wsyp do miski i dodaj masło.
    Miskę umieść na rondlu z wrzącą wodą,gotować na małym ogniu,cały czas mieszając,aż składniki się roztopią
    2/Zdjąć z ognia,wlać rum i utrzeć masę.Dosypać wiórki kokosowe,pokruszone herbatniki i 2/3 cukru pudru.Starannie utrzeć.Jeśli masa jest zbyt sucha,wlać trochę rumu.
    3/Z masy utoczyć kulki i odłożyć na arkusz pergaminu.Schładzać aż stwardnieją.
    4/Resztę cukru pudru przesiać na płaski talerz.Kakao w proszku przesiać na drugi talerz.Dokładnie obtoczyć połowę trufli w cukrze pudrze,a pozostałe w kakao.
    5/Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed podaniem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy