1.1/Połam czekoladę na kawałki,wsyp do miski i dodaj masło.
Miskę umieść na rondlu z wrzącą wodą,gotować na małym ogniu,cały czas mieszając,aż składniki się roztopią
2/Zdjąć z ognia,wlać rum i utrzeć masę.Dosypać wiórki kokosowe,pokruszone herbatniki i 2/3 cukru pudru.Starannie utrzeć.Jeśli masa jest zbyt sucha,wlać trochę rumu.
3/Z masy utoczyć kulki i odłożyć na arkusz pergaminu.Schładzać aż stwardnieją.
4/Resztę cukru pudru przesiać na płaski talerz.Kakao w proszku przesiać na drugi talerz.Dokładnie obtoczyć połowę trufli w cukrze pudrze,a pozostałe w kakao.
5/Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Komentarze