Trufle herbatnikowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Z kilku składników i w kilka chwil możemy wyczarować bardzo smaczne słodycze :) Te trufle są meeega smaczne, doskonale czekoladowe i baaardzo szybko znikają ze stołu :)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 30sztuk:

    330 ml śmietanki 30 % (325g)
    100 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
    300g herbatników maślanych pełnoziarnistych
    2 łyżki cukru pudru (nie musi być)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Trufle Herbaty

Trufle herbatnikowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, często mieszając.
  • 2. Herbatniki mielimy na pył w blenderze kielichowym, wrzucamy do garnka z rozpuszczona czekoladą (25g herbatników odkładamy).
  • 3. Wszystko mieszamy łyżką (jeśli ktoś preferuje lekko słodkie trufle -dodaje cukier puder, bez niego również są smaczne ;)).
  • 4. Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około godzinę do lodówki.
  • 5. Po tym czasie z masy formujemy kulki, każdą obtaczamy w odłożonych herbatnikach, gotowe chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Porady

Zdjęcie jest zrobione przed schłodzeniem trufli, dlatego wyglądają na "miękkie" ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować