Trufle dyniowo-bananowe z orzechami

0 (0 ocen)

Słodkie, zdrowe, a zarazem pyszne trufle z dyni, które nie wymagają pieczenia

Składniki:

  • -300g świeżej dyni hokkaido
    -1 dojrzały banan
    -40g posiekanych orzechów włoskich lub innych
    -60g wiórków kokosowych

    polewa czekoladowa:
    -50g gorzkiej czekolady min 90% kakao
    -3 łyżki wody

    dodatkowo:
    -wiórki kokosowe
    -mak

Trufle dyniowo-bananowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -piekarnik rozgrzewamy do 200C
    -dynię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na małe kawałki
    -pieczemy około 30minut do miękkości i studzimy
    -dynię łączymy z bananem i dokładnie blendujemy
    -dodajemy resztę składników, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na około 5-10minut

    polewa czekoladowa:
    -czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i energicznie mieszamy

    następnie:
    -gotową polewę lekko studzimy, btaczamy w niej kulki i posypujemy wiórkami oraz makiem
    -trufle wkładamy ponownie do zamrażalnika na około 5minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy