Trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ich wykonanie jest dziecinnie proste.

  • 20 min

Składniki:

  • 200g czekolady min. 70 proc. kakao, 150 ml słodkiej śmietanki 36 proc. , 6 łyżek brązowego cukru, 4 łyżki masła.
    DEKORACJA ( OPCJONALNIE)
    cukier puder, wiórki kokosowe, posiekane pistacje, posiekane orzechy włoskie, kakao, kolorowe posypki

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu zagotuj śmietankę z cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Do masy dodaj masło i wymieszaj. Masę przelej do miski i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny ( najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyjmij masę i rękami formuj kulki wielkości włoskiego orzecha. Kulki optaczaj w dowolnej posypce. Gotowe trufle przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Porady

Jeśli chcesz by trufle miały różne smaki, masę podziel na kilka części i urozmaicaj wg. gustu. Możesz do niej dodać esencjonalne espresso, lub alkohol ( koniak, likier).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy