Trufle czekoladowe

0 (0 ocen)

Trudno zrozumieć jak z kilku prostych składników może powstać coś tak pysznego! Najprostsze i NAJLEPSZE trufle mocno czekoladowe polecają się do kawki :)

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady 70%
    100g mlecznej czekolady
    2 łyżki wódki (u mnie limonkowa)
    100g mascarpone
    kakao do obtoczenia

Trufle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści zdejmujemy w ognia i nieco studzimy, tak by czekolada nie była gorąca. Dodajemy serek mascarpone i wódkę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 1-1,5h.
    Gdy masa stężeje formujemy trufle i obtaczamy w kakao.
    Chłodzimy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy