Tarta czekoladowa z bazylią i z sosem grejpfrutowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Kolejny przepis znaleziony w kolekcji Oprah'y Winfrey. Wyśmienity, wytrawny i elegancki deser, w którym podstawą jest gorzka czekolada, podawany ze słodko - cierpkim sosem. Istna fuzja smaków.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka orkiszowa: 225 gramów
    - cukier brązowy: 50 gramów
    - masło (miękkie): 6 łyżek
    - Jajko (organiczne): 1 sztuka
    - sól morska: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - gęsta śmietana: 300 mililitrów
    - gorzka czekolada (u mnie 85%): 250 gramów
    - mleko roślinne: 80 mililitrów
    - bazylia (świeże, posiekane listki): 30 sztuk
    - Jajko (organiczne): 1 sztuka
    - sól morska: 1 szczypta
    SOS GREJPFRUTOWY:
    - miód naturalny: 3 łyżki
    - grejpfruty (różowe): 2 sztuki
    - skrobia kukurydziana: 1.5 łyżki
    DODATKOWO:
    - cukier puder (do posypania gotowej tarty): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta czekoladowa z bazylią i z sosem grejpfrutowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta czekoladowa z bazylią z sosem grejpfrutowym 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć w papier piekarniczy i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Następnie, wyjąć ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Jeśli pozostanie trochę ciasta, można zaroić ozdoby, małe ciasteczka tak jak u mnie. Tartę wstawić do rozgrzanego, do 150°C piekarnika i piec przez 30 minut. Jeśli ciasto będzie się unosić do góry, może je lekko przygnieść długa, drewnianą łyżką.
  • Tarta czekoladowa z bazylią z sosem grejpfrutowym 2. Tartę wstawić do rozgrzanego, do 150°C piekarnika i piec przez 30 minut. Jeśli ciasto będzie się unosić do góry, może je lekko przygnieść długa, drewnianą łyżką.
  • Tarta czekoladowa z bazylią z sosem grejpfrutowym 3. Śmietanę, mleko i bazylię zagotować w garnczku. Odstawić i odczekać 10 minut, po czym przelać przez gęste sito do innego naczynia. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać tak długo, aż się rozpuści.
  • Tarta czekoladowa z bazylią z sosem grejpfrutowym 4. Obrać grejpfruty ze skórki i z błonki. Pokroić na mniejsze części. Wszystko wstawić do garnczka, zagotować. Dodać miód i skrobię rozpuszczoną w dwóch łyżkach zimnej wody. Jeszcze raz zagotować, a potem od razu zdjąć z ognia, przelać do sosjerki i dać ostygnąć.
  • Tarta czekoladowa z bazylią z sosem grejpfrutowym 5. Podpieczoną tartę wypełnić czekoladą.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 20 minut. Ostudzić i podawać posypaną cukrem pudrem i polaną sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować