Kolejny przepis znaleziony w kolekcji Oprah'y Winfrey. Wyśmienity, wytrawny i elegancki deser, w którym podstawą jest gorzka czekolada, podawany ze słodko - cierpkim sosem. Istna fuzja smaków.
Tarta czekoladowa z bazylią i z sosem grejpfrutowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć w papier piekarniczy i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Następnie, wyjąć ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Jeśli pozostanie trochę ciasta, można zaroić ozdoby, małe ciasteczka tak jak u mnie. Tartę wstawić do rozgrzanego, do 150°C piekarnika i piec przez 30 minut. Jeśli ciasto będzie się unosić do góry, może je lekko przygnieść długa, drewnianą łyżką.
2.Tartę wstawić do rozgrzanego, do 150°C piekarnika i piec przez 30 minut. Jeśli ciasto będzie się unosić do góry, może je lekko przygnieść długa, drewnianą łyżką.
3.Śmietanę, mleko i bazylię zagotować w garnczku. Odstawić i odczekać 10 minut, po czym przelać przez gęste sito do innego naczynia. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać tak długo, aż się rozpuści.
4.Obrać grejpfruty ze skórki i z błonki. Pokroić na mniejsze części. Wszystko wstawić do garnczka, zagotować. Dodać miód i skrobię rozpuszczoną w dwóch łyżkach zimnej wody. Jeszcze raz zagotować, a potem od razu zdjąć z ognia, przelać do sosjerki i dać ostygnąć.
5.Podpieczoną tartę wypełnić czekoladą.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175°C przez 20 minut. Ostudzić i podawać posypaną cukrem pudrem i polaną sosem.
Komentarze