Niesamowicie dobry, zdrowy i kolorowy deserek na bazie kaszy jaglanej, owoców, zielonego jęczmienia i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony- idealny na upalne dni :-).
Trójkolorowy deserek z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kaszę delikatnie podprażamy w suchym garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do garnuszka. Zalewamy wodą lub mlekiem tak aby tylko przykryć kaszę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy
-nasiona chia mieszamy z jogurtem kozim i wstawiamy do lodówki na 10-20minut
-kaszę dzielimy na 3 porcje, przekładamy do osobnych miseczek i do każdej wkładamy osobne dodatki tak aby wyszedł nam jagodowy krem(tutaj dodajemy erytrol), bananowy oraz jęczmienny. Następnie dodajemy płyn (wodę lub mleko) aby uzyskać konsystencję kremu. Każdą porcję dokładnie blendujemy.
-wszystko przekładamy do szklanki, a na górę wykładamy puding z chia oraz resztę jagód
-najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony, więc proponuję wstawić do lodówki
Komentarze