Trójkolorowy deserek z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Niesamowicie dobry, zdrowy i kolorowy deserek na bazie kaszy jaglanej, owoców, zielonego jęczmienia i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony- idealny na upalne dni :-).

  • 40 min

Składniki:

  • -łyżka nasion chia
    -łyżeczka erytrolu
    -pół szklanki surowej kaszy jaglanej
    -mleko roślinne lub woda
    -2 łyżki jogurtu koziego
    -pół banana
    -garść jagód
    -łyżeczka młodego jęczmienia

Trójkolorowy deserek z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -kaszę delikatnie podprażamy w suchym garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do garnuszka. Zalewamy wodą lub mlekiem tak aby tylko przykryć kaszę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy
    -nasiona chia mieszamy z jogurtem kozim i wstawiamy do lodówki na 10-20minut
    -kaszę dzielimy na 3 porcje, przekładamy do osobnych miseczek i do każdej wkładamy osobne dodatki tak aby wyszedł nam jagodowy krem(tutaj dodajemy erytrol), bananowy oraz jęczmienny. Następnie dodajemy płyn (wodę lub mleko) aby uzyskać konsystencję kremu. Każdą porcję dokładnie blendujemy.
    -wszystko przekładamy do szklanki, a na górę wykładamy puding z chia oraz resztę jagód
    -najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony, więc proponuję wstawić do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy