To rewelacyjne zebranie trzech kolorów i smaków ciasta z orzeźwiającymi śliwkami. I to wszystko w jednym, prostym i szybkim w przygotowaniu placku! Zachęcam do wykonania, bo warto!Ciasto można także wykonać na kwadratowej blaszce.
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Ciasto:
• 130 gram masła,
• 1 szklanka cukru pudru,
• 5 jajek,
• 5 łyżek oleju,
• 1,5 szklanki mąki tortowej,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżka kakao,
• 1 budyń malinowy,
• Śliwki na wierzch (około 400g)
Trójkolorowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
2.Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy żółtka. Do puszystej masy wlewamy olej. Następnie dodajemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy.
4.Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, a do trzeciej budyń. Poszczególne ciasta miksujemy.
5.Na dno tortownicy wykładamy kolejno ciasto jasne, różowe i kakaowe.
Śliwki przekrawamy i usuwamy pestki. Przygotowane połówki układamy na wierzchu ciasta skórką do dołu.
Pieczmy całość około 50 minut w 180°C.
Komentarze