Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe / Bez Pieczenia

  • wyświetlono: 2391 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni.

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm





Masa z mascarpone:



125 g mascarpone
150 ml śmietanki 30 %
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
30 ml wrzątku
Masa Jogurtowo Truskawkowa:

300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej
3 łyżki musu truskawkowego
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
40 ml wrzątku
Mus truskawkowy:

320 g truskawek
2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy cukier pominąć)
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
30 ml wrzątku
Dodatkowo:

300 g herbatników
1/3 opakowania mini biszkopcików
50 ml letniej wody z cytryną

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe / Bez Pieczenia

  • 1. Masa z mascarpone



    1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok.

    2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone)
    3. Żelatynę rozpuszczamy we gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (ma być płynna)

    4. Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder i miksujemy wszystko do uzyskania sztywnej konsystencji.

    5. Hartujemy żelatynę dodając do niej 2 łyżki masy z mascarpone, mieszamy i wlewamy miksując całość przy tym. Następnie wykładamy całą masę na herbatniki i wykładamy kolejna warstwę herbatników, a następnie wstawiamy do lodówki.

    Masa jogurtowo truskawkowa


    6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

    7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania.

    Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

    Mus truskawkowy



    8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki.
    Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin.

Porady

Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę 24 x 24 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibiszkoptymus truskawkowyciasto bez pieczeniaz krememna zimnojogurtowewarstwoweciasto truskawkowez mascarponez jogurtemna herbatnikachtrójkolorowemini biszkoptymini biszkopciki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chatka - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: Ola1984

Chatka - ciasto bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno nie wymagający...

CIASTO SNIKERS BEZ PIECZENIA

Dodane przez: Bolkaa

CIASTO SNIKERS BEZ PIECZENIA

Szybkie ciasto z herbatników przełożonych...

SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK TRUSKAWKOWY BEZ PIECZENIA

Dziś mam dla Was genialny przepis...

Ciasto trójkolorowe

Dodane przez: bietka

Ciasto trójkolorowe

Ciasto z jednej strony proste a...

Grysikowiec z Nutellą, kokosem i musem truskawkowym

Dodane przez: juchab

Ciasto Grysikowiec z Nutellą, kokosem i musem...

Ciasto, którego głównymi składnikami...

Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto truskawkowo-jogurtowa fantazja bez...

Bardzo proste i dość szybkie do...