REKLAMA

Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe / Bez Pieczenia

wyświetlono: 2872 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni.

opublikowany: 13.06.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm





    Masa z mascarpone:



    125 g mascarpone
    150 ml śmietanki 30 %
    2 i 1/2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    30 ml wrzątku
    Masa Jogurtowo Truskawkowa:

    300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej
    3 łyżki musu truskawkowego
    2 i 1/2 łyżki cukru pudru
    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    40 ml wrzątku
    Mus truskawkowy:

    320 g truskawek
    2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy cukier pominąć)
    1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    30 ml wrzątku
    Dodatkowo:

    300 g herbatników
    1/3 opakowania mini biszkopcików
    50 ml letniej wody z cytryną
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masa z mascarpone



    1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok.

    2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone)
    3. Żelatynę rozpuszczamy we gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (ma być płynna)

    4. Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder i miksujemy wszystko do uzyskania sztywnej konsystencji.

    5. Hartujemy żelatynę dodając do niej 2 łyżki masy z mascarpone, mieszamy i wlewamy miksując całość przy tym. Następnie wykładamy całą masę na herbatniki i wykładamy kolejna warstwę herbatników, a następnie wstawiamy do lodówki.

    Masa jogurtowo truskawkowa


    6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

    7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania.

    Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

    Mus truskawkowy



    8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki.
    Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin.

Porady

Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę 24 x 24 cm

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE