Trójkąty z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i usunąć szypułki.
2.Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do ostudzenia.
3.Miękkie masło przełożyć do miski, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i wszystkie składniki utrzeć na puch. Następnie, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce serka śmietankowego i ostudzoną galaretkę. Mieszać do połączenia składników. Masę schować do lodówki i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
4.Na blacie rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub zwykłej folii i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary: 3/8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej.
5.Na środku ułożyć w rządku oczyszczone truskawki. Na owoce równomiernie wyłożyć pozostałą masę serową.
6.Za pomocą folii podnieść boki trójkąta ( 1 rząd z każdej strony) i docisnąć. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
7.Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Po upływie 3 godzin ciasto wyjąć i polać przygotowana polewą i pokroić. Udekorować listkami mięty lub melisy.
Komentarze