Trójkąty orzechowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe na Boże Narodzenie, ale i dobre nazdrową przekąskę w ciągu roku.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    130 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 jaja
    130 g roztopionego masła

    Nadzienie:
    1 szklanka dużemu morelowego
    200 g masła
    4 łyżki wody
    200 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    400 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trójkąty orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć roztopione masło z cukrem. Dodać jaja. Ma końcu wymieszać masę z mąką i proszkiem. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę 36 cm x 30 cm. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
  • 2. Do garnka włożyć masło, wsypać cukier, dodać wodę i orzechy. Masę podgrzać do zagotowania.
  • 3. Dżem zmiksować na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Na końcu wyłożyć gorącą masę orzechową. Wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.

Porady

Ciasto pokroić jeszcze ciepłe w trójkąty o boku 4 cm. Można udekorować boki czekoladą mleczną lub gorzką. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować