Bardzo smaczne mięso na obiad w aromatycznym sosie
1 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Na 4 porcje
2 razy po 250 g schabu
2 duże plastry sera żółtego
Przyprawa meksykańska
Kawałek marchewki
Kawałek papryki czerwonej
Garść fasolki szparagowej żółtej
opcjonalnie dwa plastry szynki wędzonej
Na sos
2 czubate łyżki keczupu
Łyżka musztardy sarepskiej
1/4puszki fasoli czerwonej
Łyżka kukurydzy
1/4 stronka papryki czerwonej
Pół czerwonej cebuli
Szczypta chilli
Trójkąt meksykański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbić na duże kotlety oprószyć przyprawą meksykańską,
2.na środek układamy ser żółty, marchewkę pokrojona w grubsze słupki, paprykę pokrojoną w paski oraz fasolkę szparagową,
3.zwijamy boki do środka w kształcie kwadratu. na patelni rozgrzać łyżkę masła z odrobiną oleju układamy zwinięte kwadraty łączeniem do dołu
4.przypiekamy pod przykryciem,następnie delikatnie podlać wodą, (lub bulionem )dusimy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu podlewając wodą.Gdy mięso będzie miękkie zdejmujemy z patelni .
5.Na patelnię wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę oraz fasolę i kukurydzę ,przesmażamy krótką chwilę i dodajemy keczup i musztardę,dolać ok 1/4szklanki wody przyprawìć chili i gotujemy krótką chwilę , Mięso przekroić po skosie i włożyć ponownie do sosu .
Komentarze