Ciasto Trociniak

4.49 (166 ocen)

  • 40 min

Ciasto składa się z kilku warstw. Ma nietypową posypkę i to dzięki od tej właśnie posypki pochodzi nazwa tego ciasta .Trociniak .

  • 40 min

Składniki:


  • Biszkopt

    jajko 3 szt.
    mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier kryształ 3/4 szklanki

    Krem Budyniowy

    budyń waniliowy słodzony 1 szt.
    mleko 0,5 l
    masło 1 kostka + żółtko 1 szt.
    cukier kryształ 1/2 szklanki

    Masa jabłkowa

    galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody
    jabłka ok. 1 kg – uprażyć

    Posypka

    wiórki kokosowe 100 g
    masło 2 łyżki
    cukier kryształ 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.


    Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia
    Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.
    Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia

    Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.

    Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
    Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować