Trochę słodsza Apple Pie

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Spadło na mnie kilka kg jabłek. Upiekłam szarlotkę w amerykańskim stylu.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - cukier puder skladnik ciasta: 100 gramów
    - masło: 200 gramów
    - sół: 0.5 łyżeczki

    - jabłka duże: 5 sztuk
    - cukier puder: 4 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - imbir kostka około 1cm: 1 sztuka
    - sół: 0.5 łyżeczki
    - kardamon mielony: 1 szczypta
    - sok z połowy cytryny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trochę słodsza apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i dzielimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę kroimy plasterki. Do jabłek dodajemy sok z cytryny, cukier, sól , cynamon, kardamon oraz wyciśnięty przez wyciskarkę do czosnku imbir. (Imbir można też bardzo drobno posiekać.) Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy minimum godzinę, aby owoce puściły sok.
  • 2. Masło siekamy na kawałki łączymy z mąką, cukrem i solą. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na równe połowy. Zawijamy w folie i odkładamy na około godzinę do lodówki.
  • 3. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wałkujemy aby uzyskać dwa okręgi pasujące do formy. Okrąg na wierzchnią warstwę powinien być nieco większy. Formę wyklejamy ciastem. Ciasto powinno wystawać z formy, aby później skleić je z warstwą wierzchnią. Nakładamy nadzienie z jabłek oraz nakładamy okrąg ciasta na wierzch. Ciasto ze spodu i z wierzchu łączymy ze sobą na brzegach. Środek wierzchniej warstwy ciasta delikatnie nacinamy.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 45 minut. Po około 20 minutach wyciągamy ciasto i zabezpieczamy krawędzie folią aluminiową, aby nam się nie spaliły. Pieczemy dalej. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować