Trochę inna lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Wyjmujemy, a na wytopionym z kiełbasek tłuszczu wrzucamy zamrożone podgrzybki (300 g) i kolejno sparzone, obrane ze skórki pomidory, pokrojone w ćwiartki. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy kiełbasę. W tym czasie gotujemy wodę na lazanię z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Płaty lazanii gotujemy ok 10-15 minut, wyjmujemy i układamy tak by się nie skleiły. Robimy sos: śmietanę mieszamy z wodą oraz przyprawami, zagotowujemy.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3-5 łyżek sosu, układamy płaty lazanii, polewamy sosem, układamy farsz, znów płaty lazanii, sos itd. Do wyczerpania składników. Na wierzchu mają zostać płaty lazanii. Do pozostałego sosu ścieramy na tarce o dużych oczkach ser żółty i wlewamy na ostatnią warstwę płatów. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 160°C.
Komentarze