TROCHĘ INNA LAZANIA

0 (0 ocen)

LUBIĘ EKSPERYMENTOWAĆ. LAZANIA JEST WYNIKIEM JEDNEGO Z EKSPERYMENTÓW.

Składniki:

  • 15 płatów lazanii
    3 duże pomidory
    1 opakowanie mrożonych podgrzybków z cebulą na patelnię (300g)
    3 małe kiełbaski śląskie
    1 szklanka śmietany
    1,5 szklanki wody
    0,5 łyżeczki tymianku,
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    20 dag sera żółtego
    Sól do smaku

Trochę inna lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Wyjmujemy, a na wytopionym z kiełbasek tłuszczu wrzucamy zamrożone podgrzybki (300 g) i kolejno sparzone, obrane ze skórki pomidory, pokrojone w ćwiartki. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy kiełbasę. W tym czasie gotujemy wodę na lazanię z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Płaty lazanii gotujemy ok 10-15 minut, wyjmujemy i układamy tak by się nie skleiły. Robimy sos: śmietanę mieszamy z wodą oraz przyprawami, zagotowujemy.
    Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3-5 łyżek sosu, układamy płaty lazanii, polewamy sosem, układamy farsz, znów płaty lazanii, sos itd. Do wyczerpania składników. Na wierzchu mają zostać płaty lazanii. Do pozostałego sosu ścieramy na tarce o dużych oczkach ser żółty i wlewamy na ostatnią warstwę płatów. Zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 160°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy