Ciasto Trio makowo - kokosowo - jabłkowe

  • wyświetlono: 1258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Ciąg dalszy Wielkanocnych szaleństw:) Polecam:)

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x37
Ciasto makowe:
250 dag maku
250 dag cukru pudru
6 jajek
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
Łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
Cukier waniliowy

Beza kokosowa:
4 białka
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
80g kokosu

Masa serowa:
700g sera z wiaderka np. waniliowego
1 cytrynowa galaretka
1 łyżeczka żelatyny
¾ szklanki śmietany 30%
1 śnieżka
3 łyżki cukru pudru

Masa jabłkowa:
500g obranych jabłek
1łyżka cukru
1 galaretka cytrynowa
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Trio makowo - kokosowo - jabłkowe

  • 1. Ciasto makowe: Mak sparzyć i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać pozostałe składniki. Na koniec delikatnie mieszając łyżką, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut, formie pokrytej papierem do pieczenia. Po wbiciu patyczka ma on być suchy. Przekroić na dwie części.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukry, ubijać do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać kokos i delikatnie połączyć mieszając łyżką. Bezę przełożyć do tej samej blaszki co było pieczone ciasto makowe. Blaszka ma być również wyłożona papierem do pieczenia. Bezę piec ok. 20 – 35minut w 160 stopniach, do lekkiego zrumieniania.
  • 3. Masa serowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Ser utrzeć z cukrem, dodać chłodną galaretkę, krótko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać śnieżkę. Delikatnie mieszając łyżką połączyć z masą serową.
  • 4. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe przełożyć na bezę kokosową.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciasto makowe wyłożyć połowę masy serowej, przykryć ją bezą kokosową. Chłodne jabłka wyłożyć na bezę, przykryć je ciastem makowym. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem serowy. Udekorować polewą lub wiórkami kokosowymi.

Porady

ciasto makowe najlepiej upiec dzień wcześniej, przed przekrojeniem go na dwie części.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcijabłkakokosmakciasta z seremser ciasta przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTO MAKOWO -KOKOSOWE

CIASTO KTÓRE ZAWSZE POWINNO GOŚCIĆ...

Ciasto makowo-kokosowe

Dodane przez: Graga879

Ciasto makowo-kokosowe

bardzo smaczne ciasto do kawuni

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto jabłkowo-kokosowe

Czy to szarlotka? czy ciasto kokosowe?...

ciasto

Dodane przez: Kaska

Ciasto makowo-kokosowe

Dla wielbicieli słodkich ciast

gotowe

Dodane przez: ziutula

makowo-jabłkowe ciasto drożdżowe

ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje...

Ciasto kokosowo - makowe

Dodane przez: Smakołyki_Kingi

Ciasto kokosowo - makowe

Przygotowanie tego ciasta jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE