Trifle borówkowe

0 (0 ocen)

Lekki , warstwowy i owocowy deserek, idealny na lato.

Składniki:

  • 0,5 szk cukru
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 szk mleka
    3 żółtka
    laska wanilii
    sól szczypta
    200 ml kremówki
    250 g borówki amerykańskiej
    3-4 łyżki cukru
    150 g ciasteczka owsiane

Trifle borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypać cukier,mąkę kukurydzianą,szczyptę soli,wyskrobane ziarenka z laski wanilii wlać mleko i całość wymieszać.Mieszając doprowadzić do wrzenia.Ubić żółtka, dodać 2 łyżki gorącej masy energicznie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Masę mieszając gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy