Tradycyjny Żur z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mój chłopak go uwielbia;)

  • 40 min

Składniki:

  • -1l wywaru warzywnego,
    -mała cebula,
    -kilka ziemniaków,
    -1szklanka ukiszonego żuru,
    -30dag parzonej białej kiełbasy,
    -duży ząbek czosnku lub 2małe,
    -2duże łyżki śmietany 18%,
    -przyprawy:sól pieprz,majeranek,ziele angielskie,pieprz ziarnisty,lisc laurowy
    Zakwas:
    -2szklanki wody przegotowanej.5łyżek mąki żytniej

Tradycyjny żur z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kilka dni przed przyrządzeniem żurku przygotowac zakwas.Wodę zagotowac,ostudzic.Do letniej wspypac mąkę,wymieszac aby nie było tzw.grudków.Przelac do kamionkowego naczynia,przechowywac pod przykryciem kilka dni w ciepłym miejscu.kontrolujac stan zakwasu.Bulion zagotowac z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami,dodac kiełbasę.Cebulę i czosnek obrac,Pokroic i dodac do gotujacego sie wywaru.Żur wymieszac wlac do wywaru i zagotowac mieszajac i sprawdzajac gęstoc zupy.Przyprawic i dodac smietanę.

Porady

Zupę można podwac z ziemniakami lub bez.Dla wzbogacenia posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy