Tradycyjny sernik z polewą kakaową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepszy jaki do tej pory jadłam, robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi tam samo pyszny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego (polecam twaróg sernikowy Piątnica)
    200 g masła
    250 g drobnego cukru do wypieków
    łyżeczka olejku waniliowego
    50 g kaszy manny
    4 jajka
    +
    65 g masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    2 czubate łyżki kakao

Tradycyjny sernik z polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. UWAGA! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • 2. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy też olejek waniliowy. Następnie łyżkami dodajemy ser cały czas mieszając masę.
  • 3. Dodajemy kaszę mannę i jeszcze raz miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z serem.
  • 4. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.
  • 5. Ciasto studzimy i polewamy polewą.
    Polewa: W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i mleko, mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Ściągamy z ognia dodajemy kakao, energicznie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. I gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy