Tradycyjny sernik z polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.UWAGA! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
2.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy też olejek waniliowy. Następnie łyżkami dodajemy ser cały czas mieszając masę.
3.Dodajemy kaszę mannę i jeszcze raz miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z serem.
4.Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.
5.Ciasto studzimy i polewamy polewą.
Polewa: W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i mleko, mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Ściągamy z ognia dodajemy kakao, energicznie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. I gotowe :)
Komentarze