Tradycyjny schabowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyk, zawsze smakuje, pod warunkiem, że będzie odpowiednio przygotowany.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 plastry schabu
    Sól lub jarzynka
    Pieprz kolorowy z młynka
    Bułka tarta do panierki lub bułka połączona z sezamem 1:1
    1 jajko roztrzepane, można dodać troszkę mleka
    Smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Tradycyjny schabowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu rozbić doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ułożyć jeden na drugim na talerzu i szczelnie owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
    Tuż przed podaniem panierować płaty schabu w bułce, jajku i znów bułce tarte. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na smalcu. Osączyć na ręczniku papierowym.
    Podać z ziemniakami lub frytkami z piekarnika i ulubioną surówką.

Porady

Schabowych po usmażeniu nie należy przykrywać, bo zaparują i nie będą już takie chrupiące. Zawsze zaczynam smażenie w ostatniej chwili, tuż przed podaniem na stół, wtedy schabowe są idealne. Po przyprawieniu od razu szczelnie przykrywam je folią spożywczą i wstawiam do lodówki, co sprawi, że mięso nie wyschnie, będzie soczyste. Podczas smażenia smalec powinien być dobrze rozgrzany. Gdy smażę większą ilość schabowych wówczas wymieniam tłuszcz na nowy. Mięso na schabowe musi być świeże i pozbawione białej otoczki, by schabowe nie kurczyły się podczas smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panierka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować