Tradycyjny kotlet schabowy

4.51 (184 ocen)

  • 60 min

Ostatnio jadąc autobusem usłyszałam mimowolnie rozmowę dwóch nastolatek które żaliły się że usmażenie kotleta schabowego przerasta ich możliwości. Dla początkujących przepis na schabowe kotlety :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kilogram schabu wieprzowego
    2 duże jajka
    bułka tarta
    sól i pieprz
    olej
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjny kotlet schabowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć,wykroić warkocz,ewentualnie kość jeśli mamy mięso z kością. Mięso pokroić ostrym nożem na plastry około 1,5 cm. Rozbić tłuczkiem do mięsa. Jajka rozkłócić,doprawić obficie solą i pieprzem,ułożyć w jajku schaby i zostawić w lodówce na około godzinę. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju,położyć cebulę przekrojoną na pół. Kotlety wyjąć z jajka,panierować w tartej bułce,smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porady

Dzięki cebuli kotlety mają wspaniały aromat,polecam smażyć je właśnie w taki sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować