Tradycyjny kotlet mielony

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjny polski kotlet mielony jest najlepszy.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe ½ kg
    Bułka sucha 1 szt.
    Jajko 1 szt.
    Sól i pieprz do smaku
    Bułka tarta do panierki
    Czosnek 2 ząbki
    Olej do smażenia

Tradycyjny kotlet mielony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa dodać namoczoną i odciśnięta bułkę, wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę ręką. Z przygotowanej masy formować na dłoni zgrabne kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeni dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy