Cudownie kwaśny, rozgrzewający kapuśniak to doskonały pomysł na rodzinny obiad w pochmurne dni. Duża dawka witaminy C zapewni nam zdrowie na długi czas.
30 min
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 300 g wędzonego boczku lub bekonu
- 2 duże marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 5 kostek warzywnych
- małą cebulę
- 3 ziarna ziela angielskiego
- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego,
majeranku i kminu
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, maggi
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do zupy (tłuszcz odsączyć). Zupę gotujemy na wolnym ogniu do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Smacznego!
Komentarze