Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cudownie kwaśny, rozgrzewający kapuśniak to doskonały pomysł na rodzinny obiad w pochmurne dni. Duża dawka witaminy C zapewni nam zdrowie na długi czas.

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g kiszonej kapusty
    - 300 g wędzonego boczku lub bekonu
    - 2 duże marchewki
    - 2 duże ziemniaki
    - 5 kostek warzywnych
    - małą cebulę
    - 3 ziarna ziela angielskiego
    - po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego,
    majeranku i kminu
    - 2 liście laurowe
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - sól, pieprz, maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do zupy (tłuszcz odsączyć). Zupę gotujemy na wolnym ogniu do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować