Tradycyjny bigos

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mieszkam w lesie, mam pięcioro dzieci, w tym trzy córki, które są już na swoim utrzymaniu. Odwiedzają mnie w niedzielę i wtedy gotuję nawet dla dwunastu osób.

Składniki:

  • ● 1 kg świeżej kapusty
    ● 75 dag kiszonej kapusty
    ● 3-5 dag suszonych grzybów
    ● 4 cebule
    ● 2 łyżki smalcu
    ● 25 dag wołowiny
    ● 25 dag wieprzowiny
    ● 15 dag wędzonego boczku
    ● 25 dag kiełbasy
    ● 10 dag suszonych śliwek
    ● 3 winne jabłka
    ● 2 listki laurowe
    ● 10 ziaren pieprzu
    ● 5 ziaren ziela angielskiego
    ● 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjny bigos 1. Suszone grzyby i śliwki myjemy
    i moczymy oddzielnie,
    kroimy. Cebule drobno kroimy
    i dusimy na tłuszczu. Mięso
    myjemy, osuszamy i pieczemy
    lub dusimy. Kroimy w kawałki.
  • Tradycyjny bigos 2. Świeżą kapustę szatkujemy,
    wkładamy do garnka i gotujemy
    razem z cebulą i mięsem (bez
    boczku i kiełbasy). Dodajemy
    przyprawy, grzyby i śliwki.
  • Tradycyjny bigos 3. Osobno gotujemy kiszoną
    kapustę z dodatkiem smalcu i pokrojonego boczku. Obie kapusty
    łączymy, dodajemy starte
    jabłka i gotujemy. Pod koniec
    dodajemy wino, kiełbasę i zagotowujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować