Mieszkam w lesie, mam pięcioro dzieci, w tym trzy córki, które są już na swoim utrzymaniu. Odwiedzają mnie w niedzielę i wtedy gotuję nawet dla dwunastu osób.
Składniki:
● 1 kg świeżej kapusty
● 75 dag kiszonej kapusty
● 3-5 dag suszonych grzybów
● 4 cebule
● 2 łyżki smalcu
● 25 dag wołowiny
● 25 dag wieprzowiny
● 15 dag wędzonego boczku
● 25 dag kiełbasy
● 10 dag suszonych śliwek
● 3 winne jabłka
● 2 listki laurowe
● 10 ziaren pieprzu
● 5 ziaren ziela angielskiego
● 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Tradycyjny bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby i śliwki myjemy
i moczymy oddzielnie,
kroimy. Cebule drobno kroimy
i dusimy na tłuszczu. Mięso
myjemy, osuszamy i pieczemy
lub dusimy. Kroimy w kawałki.
2.Świeżą kapustę szatkujemy,
wkładamy do garnka i gotujemy
razem z cebulą i mięsem (bez
boczku i kiełbasy). Dodajemy
przyprawy, grzyby i śliwki.
3.Osobno gotujemy kiszoną
kapustę z dodatkiem smalcu i pokrojonego boczku. Obie kapusty
łączymy, dodajemy starte
jabłka i gotujemy. Pod koniec
dodajemy wino, kiełbasę i zagotowujemy
Komentarze