Tradycyjny barszcz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Babciny przepis

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry wody, 4-5 średnich buraków, włoszczyzna czyli 3 marchewki, pietruszka, połówka selera, liść laurowy, 3 ziela angielskie, 4-5 ziarenek pieprzu, łyżka octu lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżki śmietany, żeberko lub kość wołowa, kostka wołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Tradycyjny barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy oddzielnie, potem studzimy, obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy kość, warzywa i całość gotuje się ok. 45 min. W międzyczasie zbieramy szum który pojawi się na wierzchu wody podczas gotowania.

    Gdy warzywa będą miękkie dodajemy starte buraki, doprawiamy octem, dajemy pieprz, ziele, liść i gotujemy jeszcze z 15 min. Można dodać łyżeczkę cukru do smaku..

    Śmietanę rozrabiamy z 2 łyżkami wody z wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy. Można wyłączyć.
    Smacznego!

Porady

Śmietanę można dodać do zupy albo oddzielnie każdemu po pół łyżki do talerza z nalaną zupą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować