Tradycyjne placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjne placki ziemniaczane smażone na oleju – takie uwielbia mój mąż. Ja niestety ze względów zdrowotnych mogę sobie tylko na nie popatrzeć. Ale placuszki mój mąż zachwala i mówi , że są idealne

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • około 700 g ziemniaków

    2/3 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

    1 czubata łyżeczka suszonego koperku

    2 ząbki czosnku

    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    1 łyżka mąki pszennej

Tradycyjne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i osuszamy. Ziemniaki ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

    2. Spod papki ziemniaczanej odlewamy wodę

    3. Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całośc mieszamy

    4. Placki nakłądamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki. Placuszki delikatnie spłaszczamy i smażymy na średnim ogniu. Do uzyskania złotego koloru z oby dwóch stron.

    Placki odsączamy na ręczniku papierowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy