tradycyjne pierogi z serem

5 (169 ocen)

  • 30 min

Pierogi robimy całą rodziną wspólnie, najczęściej w niedzielę gdy mój narzeczony jest w domu. On wałkuje ciasto , córka wycina a ja zlepiam.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół kg mąki
    szklanka gorącej wody
    żółtko
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli
    farsz:
    pół kg sera twarogowego
    3 łyżki śmietany
    pól szklanki mleka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Tradycyjne pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyciete kółka kubkiem 1. Na początku przyrządzamy farsz mieszając ze sobą wszystkie składniki.
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, mocno wyrabiamy. Rozwałkowujemy na cienko ,wycinamy kółka szklanką, napełniamy farszem, zamykamy na pół. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie z łyżką oliwy.

Porady

Aby ciasto się nie skleiło, posmaruj wałek odrobinką oliwy, wtedy już nie podsypuj mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować