Tradycyjne pierniczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierniczki to typowo świąteczne ciasteczka wypiekane od lat w polskich domach.Zapach jaki rozchodzi się w domu podczas pieczenia pobudza nie tylko nasze kubki smakowe ale daje poczucie ciepła i rodzinnej atmosfery.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 i 1/4 szkl. miodu
    1 i 1/4 szkl. cukru
    1 kostka margaryny
    2 jajka
    3 łyżeczki sody
    2 opakowania przyprawy do piernika
    Lukier:
    1 białko
    1 szkl cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny
    kolorowe barwniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Tradycyjne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i cukier rozpuścić ale nie gotować, odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Powoli wlewać miód i wyrabiać dodając miękką margarynę i rozkłócone jajka. Jak ciasto będzie miało jednolitą konsystencję uformować kulę zawinąć w woreczek foliowy i włożyć na 2 godz do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkowywać placki o grubości ok.0,5 cm. foremkami do ciastek wycinać pierniczki i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 180*C i piec pierniczki 8-10 min. Po upieczeniu pierniczki studzimy a następnie dekorujemy lukrem przygotowanym z podanych składników,wystarczy je ze sobą zmiksować na lekko lejącą konsystencję. Tak przygotowane pierniczki przechowujemy w metalowym pudełku lub w słoiku.

Porady

Pamiętajmy by pilnować czasu pieczenia bo jeśli pierniczki zbyt długo będą w piekarniku staną się twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować