Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Pączki są bardzo puszyste, delikatne i smaczne. Nadziane marmoladą, lub budyniem (jak to woli) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 ¼ szkl. mąki pszennej
    10g. suchych drożdży
    1 duże jajko
    1/8 szkl. wody
    ¾ szkl. mleka
    szczypta soli
    1/6 szkl. rozpuszczonego masła
    1 łyżka spirytusu
    ¼ szkl. cukru

    Dodatkowo:
    marmolada/ ugotowany i ostudzony budyń

    Lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    2-3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady Lukier

Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 2 godziny)
  • 2. Po tym czasie rozwałkować na gr. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Pozostawić na 20-30 minut do podwojenia objętości.
  • 3. Olej rozgrzać w głębokim garnku do 175st.C. Smażyć pączki z każdej strony do zbrązowienia. Odsączyć na papierowym ręczniku, lekko przestudzić.
  • 4. Pączki nadziewać za pomocą szprycy cukierniczej marmoladą, lub budyniem. Posypać cukrem pudrem, lub zamoczyć w lukrze (cukier puder i wodę wymieszać ze sobą). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier puder Owoce Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować