Tradycyjne pączki z marmoladą lub budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 2 godziny)
2.Po tym czasie rozwałkować na gr. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Pozostawić na 20-30 minut do podwojenia objętości.
3.Olej rozgrzać w głębokim garnku do 175st.C. Smażyć pączki z każdej strony do zbrązowienia. Odsączyć na papierowym ręczniku, lekko przestudzić.
4.Pączki nadziewać za pomocą szprycy cukierniczej marmoladą, lub budyniem. Posypać cukrem pudrem, lub zamoczyć w lukrze (cukier puder i wodę wymieszać ze sobą). Smacznego!
Komentarze