Tradycyjne niezawodne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy rozczyn: drożdże ucieramy z 2 łyżkami cukru, 1/2 szkl. mąki i 1/2 szkl. podgrzanego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Żółtka, jajo, reszta cukru i cukier waniliowy ucieramy na puch za pomocą miksera, dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie samo odchodziło od miski, następnie jeszcze chwilę zagniatamy na stolnicy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do momentu, aż podwoi swoją objętość.
3.Następnie ciasto dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy koła (na oponki – za pomocą szklanki, na pączki muszą być większe), na środek nakładamy 1-1,5 łyżeczki nadzienia, obwód smarujemy wodą za pomocą palca lub pędzelka i sklejamy. Układamy na ściereczce sklejoną stroną w dół, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4.Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano. Tłuszcz jednak nie może być zbyt gorący, ponieważ pączki będą rumiane, a w środku surowe. Ciepłe pączki ozdabiamy wg własnego uznania.
Komentarze