Tradycyjne Maślane Rogaliki z różą

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam, jeśli raz ich spróbujcie nie sięgniecie po inne. Maślane rogaliki to moja nowa specjalność.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 650 g mąki tortowej , poznańskiej lub wrocławskiej ( drobnej )
    200 g masła
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki kwaśnego jogurtu lub śmietany
    2 jaja
    1 słoik płatków róży w cukrze ( link do produktu klik )
    1 łyżka cukru waniliowego klik lub łyżeczka esencji waniliowej
    szczypta soli
    białko
    cukier puder ( ewentualnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Dżemy Powidła

Tradycyjne maślane rogaliki z różą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • topione ciasto 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą.
    Jogurt słodzimy.
    Na wierzchu robimy kopiec, rozkruszamy w nim drożdże i zalewamy 1/2 jogurtu. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
    Po tym czasie do ciasta dodajemy miękkie masło, jaja i wyrabiamy, ewentualnie podsypując mąką. Ciasto nie powinno być twarde. Jest miękki i delikatne..
    Do dużej miski nalewamy zimnej wody, wkładamy do niej ciasto, gdy wypłynie i urośnie, będziemy mogli zabrać się do dalszej pracy.
  • rogale 2. Jeśli chcemy uzyskać mini rogaliki ciasto dzielimy na 6 części, jeśli rogale mają być większe i śniadaniowe dzielimy je na 3 części.
    Każdą część ciasta kolejno wałkujemy , aby uzyskać koło o grubości około 4-5 mm.
    Smarujemy je konfiturą. Najmniej nakładając przy środku koła.
    Kroimy je 4 razy na pół aby uzyskać 8 trójkątnych części.
    Zwijamy rogale do węższego końca, układamy je na blasze z papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ładnie rosną
  • rogale 3. Białko lekko ubijamy – aż stanie się białe.
    Smarujemy nim rogale.
    Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 10 minut – małe i 12-13 duże , ja piekłam po dwie blaszki na raz – góra, dół, termoobieg po 14 minut.
    Studzimy na kratce.
    Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Możemy użyć każdych gęstych powideł lub konfitur, a nawet kremu czekoladowego lub masła orzechowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować