Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lody według tradycyjnej, babcinej receptury – na żółtkach. Są naprawdę przepyszne. Koniecznie spróbujcie!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pół szklanki śmietanki 36%
    - 1,5 szklanki mleka 3,2%
    - pół szklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej)
    - 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g)
    - 3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Kawy

Tradycyjne lody na bazie żółtek o smaku kawy latte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, kremówkę i kawę w proszku połączyć w garnku o grubym dnie. Całość gotować na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć.
    Zanim mleko się zagotuje, ubić żółtka z dodatkiem cukru na puszystą i jasną masę (tak jak na kogel mogel). Do ubitych żółtek dodać połowę zagotowanego mleka i zmiksować. Mleko z żółtkami przelać do garnka z resztą mleka. Całość podgrzewać na małym ogniu, ważne jest aby nie doprowadzić do wrzenia, bo może się zwarzyć. Krem powinien lekko zgęstnieć, wtedy przykryć go folią i włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • 2. Kiedy masa jest schłodzona przelać ją do maszynki do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki.

    Smacznego ;)

Porady

Jeśli nie mamy maszynki to schłodzony krem miksujemy i przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut przez 3 godziny wyciągamy lody i je miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować