Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskam przez praskę , dodaję do nich jajko , mąkę , sól , zagniatam jednolite ciasto , podsypuję mąką, dzielę na cztery części , formuję wałeczki . Wałeczki kroję po skosie na kawałki - ok . 2 cm .
2.Kopytka gotuję partiami w osolonym wrzątku około 2 minuty , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
3.Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję pokrojoną na zapałkę marchewkę , podsmażam , dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki , podsmażam , podlewam gorącą wodą , duszę około 15 minut . Całość zalewam przecierem , zaprawiam mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą zimną , mieszam , doprowadzam do zagotowania , doprawiam czubrycą , zielem angielskim , solą i pieprzem , chwilę duszę .
4.Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , osypuję przyprawą do mięs . Ogórka kroję na cztery części po długości . Na schabie układam po jednej części ogórka , zwijam roladki . Roladki panieruję w mące , smażę z obu stron na rumiano , przekładam do przygotowanego sosu , duszę około pięciu minut .
5.Kopytka podaję z roladkami i sosem :)
Porady
Jako dodatek wybrałam ogórka konserwowego , gdyż mamy go w roladkach :)
Komentarze