Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne danie , wykonanie nie sprawia trudności , doskonałe na obiad w gronie rodziny czy znajomych :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka :
    1 kg. ugotowanych ziemniaków
    1,5 szklanki mąki pszennej+do posypania
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    2 szczypty soli
    osolony wrzątek do ugotowania kopytek
    Roladki :
    4 plastry schabu wieprzowego surowego
    1 ogórek konserwowy
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżka mąki pszennej
    olej do smażenia
    Sos :
    1 obrana cebula
    2 obrane ząbki czosnku
    250 g pieczarek
    1obrana mała marchewka
    1/2 szklanki gorącej wody
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki zimnej wody
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    1 szczypta mielonego ziela angielskiego
    sól i pieprz mielony do smaku
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania mięsne Roladki

Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym 1. Ziemniaki przeciskam przez praskę , dodaję do nich jajko , mąkę , sól , zagniatam jednolite ciasto , podsypuję mąką, dzielę na cztery części , formuję wałeczki . Wałeczki kroję po skosie na kawałki - ok . 2 cm .
  • Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym 2. Kopytka gotuję partiami w osolonym wrzątku około 2 minuty , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
  • Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym 3. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję pokrojoną na zapałkę marchewkę , podsmażam , dodaję pokrojone w pół plasterki pieczarki , podsmażam , podlewam gorącą wodą , duszę około 15 minut . Całość zalewam przecierem , zaprawiam mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą zimną , mieszam , doprowadzam do zagotowania , doprawiam czubrycą , zielem angielskim , solą i pieprzem , chwilę duszę .
  • Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym 4. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , osypuję przyprawą do mięs . Ogórka kroję na cztery części po długości . Na schabie układam po jednej części ogórka , zwijam roladki . Roladki panieruję w mące , smażę z obu stron na rumiano , przekładam do przygotowanego sosu , duszę około pięciu minut .
  • Tradycyjne kopytka z wieprzowymi roladkami w sosie pomidorowo - pieczarkowym 5. Kopytka podaję z roladkami i sosem :)

Porady

Jako dodatek wybrałam ogórka konserwowego , gdyż mamy go w roladkach :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować