Tradycyjne klopsy mielone

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klopsy mielone możemy przygotować praktycznie ze wszystkich rodzajów mięsa, ale najczęściej przygotowujemy je z wieprzowiny lub wieprzowo-wołowe. Moje dzisiejsze klopsy przygotowane są tradycyjnie z mielonego mięsa i dodatków cebuli i przypraw.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wieprzowe mielone 600 g,
    kajzerki 2,
    jajko 1,
    cebula 1 duża,
    czosnek 3 ząbki,
    cebulka zielona 1/2 pęczka,
    pieprz mielony do smaku,
    odrobina majeranku,
    przyprawa do mielonego mięsa 1 łyżeczka,
    w razie potrzeby sól do smaku,
    bułka tarta,
    olej lub masło klarowne do smażenia,
    mleko do namoczenia bułek,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Klopsiki

Tradycyjne klopsy mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem.
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, namoczone w mleku lecz odciśnięte bułki całość mieszamy.
    Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz posiekaną cebulkę zieloną.
    Po dokładnym wymieszaniu w dłoniach formujemy klopsy, obtaczamy w bułce tartej.
    Klopsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

    Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować