Tradycyjne domowe pączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pączki są wyśmienite, puszyste, mięciutkie po prostu rozpływają się w ustach. Nawet po kilku dniach zachowują miękkość i puszystość.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1kg mąki pszennej
    100g świeżych drożdży
    200g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    8 żółtka
    2 jajko
    2 szklanka mleka (250ml)
    2łyżka spirytusu
    marmolada ok 250g
    olej do smażenia (1- 1,5 litra)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjne domowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tradycyjne domowe pączki 1.
    Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.Margarynę roztopić.Żółtka, jajko i resztę cukru dokładnie ubić na parze.Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, następnie masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać stopniowo roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus.Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz). Wyrośnięte ciasto nabieramy małymi porcjami w dłonie, formujemy kulki i lekko je rozgniatamy na środek nakładamy trochę marmolady i zawijamy tak, aby marmolada znalazła się w środku, a pączek miał kształt kulki. Pczki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min.

Porady

Aby pączki się nie zapadały należy podczas smażenia lekko je zanurzyć w oleju, tak aby pasek, który powstaje na środku się lekko zarumienił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować