kopytka

0 (0 ocen)

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków z obiadu robię kopytka, podane z sosem pieczarkowym smakują najlepiej :)

Składniki:

  • dowolna ilość ugotowanych, zmielonych przez maszynkę ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    mąka pszenna do podsypania
    sól
    pieprz

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy je na 4 części, 1 część na chwilę wykładamy i wsypujemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną. dodajemy jajko, sól i pieprz i wszystkie ziemniaki i zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdyby masa za bardzo się kleiła podsypujemy mąka pszenną. Formujemy dość cienki rulon i tniemy na mniejsze części. Gotujemy w w osolonej wodzie jeszcze kilka minut od wypłynięcia kopytek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy