Tradycyjne ciasto marchewkowe

4.48 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cudownie pachnie korzennymi przyprawami i jest wyśmienite. Można je także przekroić w poprzek i przełożyć powidłami. Wspaniałe nie tylko z lukrem, ale także z polewą z serka śmietankowego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki,
    - szklanka cukru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 4 jajka,
    - szklanka oleju,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    - 1,5 szklanki drobno startej marchewki,
    - szklanka posiekanych orzechów włoskich,
    - po łyżeczce przyprawy do piernika i cynamonu,
    - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
    - 1/2 łyżeczki soli.

    Lukier:
    - 1/4 szklanki wody,
    - 1/2 szklanki cukru,
    - sok i skórka z 1/2 cytryny.
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Tradycyjne ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj olej,
    dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z
    solą, proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszaj na gładkie ciasto. Dodaj
    przyprawę do piernika, imbir, cynamon, startą marchewkę i orzechy,
    wymieszaj.
  • 2. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50
    minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  • 3. Przygotuj lukier: Wodę zagotuj, dodaj cukier i ugotuj syrop, zdejmij z
    ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, ucieraj do uzyskania gęstego,
    białego lukru, polej ciasto.

Porady

Ciasto możesz także udekorować polewą z śmietankowego serka: Składniki: - 20 dag śmietankowego serka naturalnego, - ok. 6 dag cukru pudru, - 3 łyżki masła, - łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny i ewentualnie skórka. Serek zmiksuj z masłem na gładką masę, w trakcie dodaj cukier puder, sok z cytryny i ewentualnie skórkę. Tak przygotowaną polewą oblej wystudzone ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować