Tradycyjna zapalanka świętokrzyska z grzankami czosnkowymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

To chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Przepis na zapalankę dostałam od swojej mamy, która z kolei ma go od swojej babci...I to właśnie ona zawsze powtarzała, że zupy są najzdrowsze na świecie. Przepis zmodyfikowałam nieco serwując zapalankę z grzankami czosnkowymi.

  • 60 min

Składniki:

  • -20 dag żeberek
    -5 dag słoniny
    -1 srednia marchewka
    -1 średnia pietruszka
    -8 małych ziemniaków
    - dwie garści makaronu (ja dodaję makaron kolanka lub świderki)
    -cebula
    -3 łyżki mąki
    -pieprz, sól, czosnek granulowany, szczypta majeranku, liść laurowy

Tradycyjna zapalanka świętokrzyska z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do około 4 litrów wody (najlepiej źródlanej lub ze studni) dodać wcześniej umyte żeberka, obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i ziemniaki), dodać szczyptę soli i gotować do miękkości. Następnie słoninkę przesmażyć na skwarki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przyrumienić ją. Skwarki z cebulką dodać do zupy, a do pozostałego tłuszczu dodać 2-3 łyżki mąki, mąkę upalić na złoty kolor i dodać do wszystkiego.Zagotować. Grzanki przygotowuję krojąc kromki chleba na kwadraciki, posypując czosnkiem granulowanym i podsmażają na patelni by uzyskały złoty kolor i były chrupiące. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy