Tradycyjna szarlotka z pianką

4.97 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje popisowe ciasto. Szarlotka jest bardzo prosta do zrobienia, a jej największym atutem jest to, że wybornie smakuje. Moja mała siostrzenica Emilka zawsze czeka na swój kawałek z niecierpliwością

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3 szkl. mąki
    ● kostka masła lub margaryny
    ● 4 płaskie łyżki cukru
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 cukier waniliowy
    Do przełożenia:
    ● 6 dużych winnych jabłek
    ● 5 białek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● kisiel o dowolnym smaku
    ● 2 łyżki wiórków kokosowych
    Oraz:
    ● cukier puder do posypania
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.97 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tradycyjna szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto. 1/3 wkładamy
    do zamrażalnika. Pozostałym
    ciastem wyklejamy natłuszczoną
    blachę. Oprószamy mąką.
  • Tradycyjna szarlotka z pianką 2. Jabłka obieramy, ścieramy
    i wykładamy na ciasto.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną
    pianę. Pod koniec ubijania stopniowo
    dodajemy cukier, kisiel
    w proszku i wiórki. Pianę wykładamy
    na jabłka.
  • 4. Schłodzoną część ciasta wyjmujemy
    z zamrażalnika i ścieramy
    bezpośrednio na wierzch
    ciasta. Pieczemy 45 minut
    w temperaturze 180 °C, aż się
    zrumieni. Posypujemy pudrem
    i dekorujemy polewą.

Porady

● Przed nałożeniem jabłek ciasto zamiast mąką możemy posypać bułką tartą, która wchłonie sok z jabłek. Dzięki temu dolna warstwa ciasta nie rozmoknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować