Tradycyjna Pieczarkowa

4.5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jedna z moich ulubionych zup, którą bardzo często przygotowuje z dodatkiem makaronu lub ziemniaków.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg oczyszczonych pieczarek
    - 2 skrzydełka z kurczaka
    - przyprawa uniwersalna typu kucharek
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - śmietana słodka 30%
    - łyżeczka smalcu
    - sól, pieprz
    - natka pietruszki
    - dowolny makaron ( u mnie ślimaczki)
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Tradycyjna pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki kroimy w kostkę,przekładamy do garnka i dolewamy literatkę wody. Gdy woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smalec. Podsmażamy i po chwili dodajemy rozgnieciony czosnek. Dolewamy około 1,5 litra zimnej wody i wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej i ziele angielskie . Gotujemy około 30min, po czym dodajemy śmietankę, pokrojoną drobno pietruszkę i przyprawiamy do smaku. Smacznego.

Porady

Pieczarkową można również podawać z ziemniakami . Należy w tedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki na początku gotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować