To jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów zwłaszcza kotletów schabowych.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
główka kapusty młodej - do 700 g
pęczek koperku
pół kostki masła - 100 g
łyżka mąki pszennej
1 szkl wody
2 łyżki soku z cytryny
po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu
2 ziela angielskiego
1 liść laurowy
Tradycyjna młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę kausty podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Resztę kapusty poszatkuj.
Do garnka wlej wodę, dodaj kapustę A następnie wszystkie przyprawy. Kapustę gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok 10- 15 min aż do miękkości.
2.Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Dalej gotuj na małym ogniu ale już bez przykrycia.
3.W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze wymieszaj aby nie było grudek. Smaż chwilę A następnie dodaj do kapusty i zamieszaj. Gotuj ok 1 minuty . Kapustą jest idealnym dodatkiem do schabowego lub mielonego oraz młodych ziemniaków. Smacznego ;)
Komentarze