Tradycyjna młoda kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jeden z pyszniejszych dodatków do tradycyjnych, polskich obiadów zwłaszcza kotletów schabowych.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • główka kapusty młodej - do 700 g
    pęczek koperku
    pół kostki masła - 100 g
    łyżka mąki pszennej
    1 szkl wody
    2 łyżki soku z cytryny
    po płaskiej łyżeczce soli, cukru i pieprzu
    2 ziela angielskiego
    1 liść laurowy

Tradycyjna młoda kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście z kapusty. Główkę kausty podziel na cztery części. Odkrój twarde i białe głąby. Resztę kapusty poszatkuj.
    Do garnka wlej wodę, dodaj kapustę A następnie wszystkie przyprawy. Kapustę gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok 10- 15 min aż do miękkości.
  • 2. Po tym czasie do kapusty dodaj sok z cytryny i posiekany koperek. Dalej gotuj na małym ogniu ale już bez przykrycia.
  • 3. W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i dobrze wymieszaj aby nie było grudek. Smaż chwilę A następnie dodaj do kapusty i zamieszaj. Gotuj ok 1 minuty . Kapustą jest idealnym dodatkiem do schabowego lub mielonego oraz młodych ziemniaków. Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy