Tradycyjna młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obrać z brzydkich liści, poszatkować na drobne piórka, wrzucić do dużego garnka i zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, dodając marchew, pietruszkę, seler, czosnek,cebulkę pokrojone w plasterki lub starte na tarce na grubych oczkach. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, wędzoną słodką paprykę. Podczas gotowania pilnować by kapusta miała wodę, w razie potrzeby dolać. Potrawa powinna mieć gęstą konsystencję. Gdy kapusta będzie miękka po 15-20 minutach sporządzić zasmażkę:
Na patelni roztopić tłuszcz, na gorący tłuszcz wsypać mąkę i ciągle mieszając zasmażać aż do uzyskania złotego koloru, dodać do kapusty i zamieszać doprawić solą i pieprzem, zagotować. Smacznego.
Komentarze