tradycyjna młoda kapusta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Najlepsza młoda kapustka do obiadu niezapomniany smak:) Pasuje do wieprzowiny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • -1 główka młodej kapusty
    -2 marchewki
    -1 pietruszka z natką
    -2 liście selera lub pół korzenia
    -2 ząbki czosnku
    -1 młoda cebulka ze szczypiorem
    -listek laurowy ziele angielskie
    -świeży koperek
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki masła lub smalcu
    -sól, pieprz, papryka wędzona 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Tradycyjna młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z brzydkich liści, poszatkować na drobne piórka, wrzucić do dużego garnka i zalać szklanką wody. Gotować na średnim ogniu, dodając marchew, pietruszkę, seler, czosnek,cebulkę pokrojone w plasterki lub starte na tarce na grubych oczkach. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, wędzoną słodką paprykę. Podczas gotowania pilnować by kapusta miała wodę, w razie potrzeby dolać. Potrawa powinna mieć gęstą konsystencję. Gdy kapusta będzie miękka po 15-20 minutach sporządzić zasmażkę:
    Na patelni roztopić tłuszcz, na gorący tłuszcz wsypać mąkę i ciągle mieszając zasmażać aż do uzyskania złotego koloru, dodać do kapusty i zamieszać doprawić solą i pieprzem, zagotować. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować